Bankszámlája van? Ennek a hírnek nagyon fog örülni

Hiába kötik az ebet a karóhoz a bankok, hogy töröljék el a tranzakciós illetéket, ha korlátlan ingyenes átutalásokat szeretne a jegybank. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanakkor nem enged: kifejezetten elvárja a hazai bankoktól a mindenki számára elérhető, korlátlan számú ingyenes utalást tartalmazó számlacsomagokat.

Március 2-án indul az azonnali fizetés Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy 10 millió forint alatt minden átutalás 5 másodpercen belül célba ér majd, ráadásul nincs szükség még a számlaszám ismeretére sem, ha a banki ügyfél másodlagos azonosítókat (telefonszám, adóazonosító, adószám, email) kapcsolt a számlájához. A program sikerre lenne ítélve, ha nem lenne egy hátránya: a hazai bankoknál sokba kerülnek az átutalások.

A jegybank már az eredetileg tavaly júliusra tervezett indulás előtt számos publikációt megjelentetett arról, hogy drágák a magyar számlacsomagok, főleg azért, mert a hitelintézetek minden egyes tranzakciót díjjal terhelnek. A bankok azzal indokolják mindezt, hogy nekik is fizetniük kell ezek után tranzakciós illetéket, amely az elektronikus tranzakciós esetében 0,3 százalék, maximum 6 ezer forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük